Dutch Patches

Memory Quilts

Aug
10

Quilts in de was

Een quilt in de was, dat is toch altijd een beetje spannend. Hoe gedraagt de stof zich, krimpt ie, of geeft de kleur af? Dat weet je van tevoren nooit helemaal zeker. Maar veel quilts zien er na een wasbeurt juist nog mooier uit.

Waar moet je op letten als je een quilt gaat wassen? Kies een kort wasprogramma, 20 minuten is voldoende. Stel je machine in op maximaal 30 graden en centrifugeer op niet meer dan 800 toeren. Daarna aan de lucht goed laten drogen. En heel belangrijk, stop er een paar color-catcher doekjes bij, voor het geval er een kleur afgeeft.

Maar als ik twijfel over de wasbaarheid van een quilt, omdat ik bijvoorbeeld niet precies weet wat het voor stoffen zijn die ik gebruik, dan maak ik een proeflapje, een miniquiltje, dat ik in de wasmachine stop. Zo weet ik hoe de stoffen zich gedragen in de was, en hoe het eindresultaat van de quilt zal zijn. Ik maak bijvoorbeeld wel eens quilts van kleding van anderen, en dan kan zo'n proefquiltje een uitkomst zijn.

Hier op de foto hangen de pasgewassen quilts lekker te drogen op het door mijn man gemaakte quiltrek. Heel handig, en het ziet er ook nog eens heel gezellig uit!Reacties

Blondie Spence

17-08-2013 (23:17)

Lenie, your quilts are so lovely! Very scrappy looking. I am very impressed, dear friend.

LRB