Dutch Patches

Memory Quilts

Juni
5

Uitgeslapen

Per toeval kwam ik uit bij het boek "Uitgeslapen, droombeelden van toen in quilts van nu", geschreven door Jantje Kupers-De Roo. Jantje is een dame van 82 die antiek beddengoed (ca. 1830-1940) gebruikt om quilts te maken. De stoffen zijn in ons land geweven en bedrukt en waren bedoeld om er overtrekken van verenbedden en kussenslopen van te maken. In het boek beschrijft ze haar passie voor het antieke Hollandse beddengoed, en haar onderzoek naar het gebruik van stoffen. Maar ook het verzamelen van de stoffen, en het verwerken ervan in quilts. Er staan foto's in van haar werk, maar ook van werk van anderen, allemaal quilts van antiek beddengoed. Veelal ruiten, strepen en bloemen in rood, wit en blauw, met namen als Haarlems, Brabants, Fries en Gronings bont. Bij elke quilt staat een verhaal van de maakster, maar ook over de achtergrond van de stoffen, vaak uit de familie of vriendenkring. Het is een prachtig boek, vol mooie quilts, maar ook vol mooie verhalen. Het spreekt voor zich dat ik dit boek aan mijn collectie moest toevoegen.

Het lijkt me prachtig om ook een dergelijke quilt te maken, dus ga ik op zoek naar, al dan niet antieke, Hollandse stoffen in rood, wit en blauw, Wordt vervolgd!


Boek van Jantje Kupers-De Roo


quilt "Uut 't Veen" handgenaaid en -gequilt door Ina Koops


detailfoto van bovenstaande quiltReacties

INE

05-06-2015 (20:31)

Lenie, ik denk zomaar dat je er van gaat "smullen". Geniet er maar heel erg van hoor! Nu nog op zoek naar het oude beddengoed.

rosa

13-06-2015 (13:34)

There are great projects.Can´t wiat to see what do you do.Have fun reading it!

LRB