Dutch Patches

Memory Quilts

Mei
16

Een grote rol tussenvulling

Quilts bestaan over het algemeen uit drie lagen. Een toplaag, een zachte tussenvulling en een achterkant. Voor die tussenvulling gebruik ik al jaren een polyester vulling van Quilters Dream. Polyester, ja, maar als je de vulling ziet en voelt zou je dat niet zeggen. Zacht, soepel, ademend, en heel fijn, het krimpt niet en laat zich heel goed verwerken in het soort quilts dat ik maak. Deze vulling bestel ik al jaren bij Patch&Stitch in Weert, een winkel voor Quiltstofjes en Quiltbenodigdheden. Eens in de paar maanden bestelde ik een grote doos vol met meters tussenvulling, maar nu heb ik voor het eerst een hele rol gekocht, en deze opgehaald in Weert. Sinds kort is de winkel op een nieuwe locatie te vinden. Een veel grotere winkel, gezellig ingericht en met wanden vol met de prachtigste stofjes. Bovendien is er ook een grote tafel en ruimte voor workshops. Het is een gezellig en warm ogende winkel geworden. Nieuwsgierig geworden? Er is ook een Patch&Stitch website waar je alvast een kijkje kunt nemen, of ga eens naar de Facebookpagina, waar ook een leuk filmpje van de winkel te bewonderen is. www.patchandstitch.com.

2 reacties »

Mei
9

De eerste vijf jaar

Heel veel kleertjes van een kleine jongen, kleertjes die hij in zijn eerste vijf levensjaren droeg. Als herinnering aan die tijd wilden zijn ouders een deken laten maken, een grote deken, waar al die kleertjes in terug kwamen. Op een aantal shirtjes stonden draakjes en bulldogs, en omdat die een speciale betekenis voor hun hebben, moesten die natuurlijk ook een belangrijke plaats op de deken krijgen. Een donkerblauwe rand er omheen, en een donkerblauwe achterkant maken er een strakke quilt van. Er waren zelfs nog vierkantjes genoeg om twee bijpassende kussens te maken. En heel leuk, ik kreeg meteen een telefoontje toen de quilt per post was gearriveerd. Ze wilden me laten weten hoe enthousiast ze waren toen ze de quilt, die ze tot dan toe alleen maar op de foto gezien hadden, ook in het echt konden zien én voelen. "In het echt is ie nóg mooier!!" Dat hoor ik wel vaker, want ook al doe ik mijn best om de quilts die ik maak zo goed mogelijk op de foto te zetten, ze daadwerkelijk in handen hebben is natuurlijk nog mooier. Ook van deze quilt en kussens heb ik een aantal foto's gemaakt, en die kun je hier bekijken.Geen reacties »

Mei
2

Half Square Triangle

Ze nam een wasmand vol met overhemden mee, van enkele de mouwen nog opgerold van de laatste keer dat ze gedragen waren. Haar man droeg altijd overhemden in mooie kleuren en motiefjes, of ik daar een driehoeken-deken van wilde maken. Om deze quilt te kunnen maken is een groot aantal overhemden nodig, in veel verschillende kleuren, en deze mand vol was daar heel geschikt voor. Ook aan de achterkant kwam nog een strook met driehoeken, en een applicatie van een tekst die haar man typeerde, een tekst die in de kraag van één van de overhemden geborduurd stond. Een donkerblauwe rand rondom om de quilt "in te lijsten", en ook donkerblauw voor de achterkant. Ik heb de foto's vorige week gemaakt, in het voorjaarszonnetje, tussen het prille voorjaarsgroen in de tuin, en zie je hoe prachtig de lavendelstruik kleurt bij de quilt? Natuurlijk zijn er nog wat meer foto's te bewonderen van deze pracht, kijk maar eens hier.


1 reactie »

Apr
25

Puppy + schatje

Een tijdje geleden alweer maakte ik een lichtgroene puppy, bedoeld als kraamkadootje voor een allerliefst babymeisje. Nu kreeg ik laatst een foto van de kleine dame, samen met het hondje. Zo lief! En ik mag de foto ook nog met jullie delen. Wat een prachtig meisje!

Geen reacties »

Apr
18

Made in England

Het kleine meisje wiens kleertjes in deze quilt verwerkt zijn, is geboren in Engeland, en daar komen ook haar eerste kleertjes vandaan. Heel leuk met motiefjes van de Engelse vlag, maar ook nét even andere kleertjes dan je hier in Nederland vindt. Heel veel lieve bloemetjes, sterretjes, kroontjes en hondjes. En dan dat ene pakje, waar met grote letters "Made in England" op staat, dat verdient natuurlijk een ereplaatsje. Door de keuze voor een roze rand met sterren, gecombineerd met de schattige stofjes in het midden, is het een hele lieve quilt geworden. De smallere donkerblauwe rand ertussen houdt het strak. Ook de achterkant heeft roze stof met sterretjes, en een applicatie van haar lievelingsknuffel gekregen. Een paar extra foto's en wat close-ups, vind je hier.
Fijne Paasdagen allemaal, geniet van het prachtige lente weer dat ons beloofd is!Geen reacties »

Apr
11

Drie keer kleur - no. 3

En dan vandaag de derde quilt in de spotlight. Deze is voor het oudste zusje. Een mix van heerlijke felle kleurtjes en lieve zachte stofjes. Eén jurkje moest verwerkt worden in allebei de meidenquilts, want ja, zo gaat dat vaak, de dames dragen elkaars kleren. De quilt kreeg een omlijsting van lila deze keer. Op de achterkant kwam, net als bij haar broer en zusje, een afdruk van het geboortekaartje.
Dit was de laatste van een erg leuke serie quilts die inmiddels in Den Haag "wonen". En of de nieuwe eigenaren er blij mee zijn? Kijk zelf maar!! En, o ja, meer foto's van alle drie de quilts kun je hier bewonderen.1 reactie »

Apr
4

Drie keer kleur - no. 2

Vandaag de tweede quilt van deze drieluik. Een turquoise omlijsting dit keer voor de stoere kleren van de broer. Deze kleur, die ook terug komt in zijn geboortekaartje, past prachtig bij de deken. En ook in deze box met kleding vond ik een shirtje van "Superman". Die grote "S" moest er in natuurlijk. Wanneer je nog wat meer foto's wilt bekijken, dan vind je die hier.Geen reacties »

Mrt
29

Drie keer kleur - no. 1

Er zijn weer drie heerlijk kleurige quilts de deur uit gegaan. Den Haag was deze keer de bestemming. Twee zusjes en een broer kregen een deken van hun kinderkleertjes, en de kleur van de achterkant en rand werd uitgezocht aan de hand van de kleuren van hun geboortekaartjes. Deze geboortekaartjes zijn ook op stof afgedrukt en op de achterkant gezet. De komende weken laat ik ze één voor één zien.
Vaak hoor ik dat er gedacht wordt dat kleertjes met een vlekje of een gaatje niet meer bruikbaar zijn, maar dat kan juist wel. Daar snij ik dan omheen, en dan kunnen die lievelingskleertjes, die het meeste gedragen zijn, ook in de quilt. Ook de zachte, vale kleuren van de veelvuldig gewassen kleding zijn vaak juist mooi.
De deken van vandaag was voor het jongste zusje. Een quilt in lieve kleurtjes, maar ook met haar Superman pyjamaatje er in verwerkt. En een grote bloem erop, die op een schattig zomerjurkje zat. De fuchsia rand en achterkant maken het helemaal af.
Volgende week de tweede, stoerdere quilt, van de broer. Wil je nog wat meer foto's bekijken, die staan hier.
Geen reacties »

Mrt
21

De gele vlinder

Haar tante liet een quilt maken van de kleding van haar moeder. Die quilt liet ik vorige week hier zien. Maar er kwam een tweede deken, want haar nichtje wilde ook heel graag een "oma deken". En ze bedacht zelf dat ze graag van dat ene, fel gele shirtje van oma een vlinder erop wilde, precies in het midden. Ook zocht ze zelf de stof voor de hemelsblauwe rand uit. Ze is er dolgelukkig mee, de deken mocht meteen mee op haar bed. Hier staan nog wat foto's om te bekijken.
Geen reacties »

Mrt
14

Vlinders

Sinds haar moeder is overleden, ziet ze regelmatig vlinders om zich heen, die dan ook juist haar uitzoeken om bij rond te fladderen. Heel bijzonder, en het gebeurt zo vaak, dat het geen toeval lijkt. Haar moeder had een spijkerbroek waar in de merkjes vlinders te zien waren. Die details zijn ook in haar deken verwerkt. De deken, gemaakt van de voor haar zo herkenbare kleding van haar moeder, zal voor heel veel warmte en herinneringen zorgen. Wil je nog wat meer foto's bekijken? Die staan hier. Ook haar nichtje kreeg een "oma deken". Die laat ik volgende week zien.
Geen reacties »

Meer artikelen...
LRB