Dutch Patches

Memory Quilts

Okt
24

"Wasvoorschriften"

Hoe was je een quilt? En kan een quilt van kleding ook gewassen worden? Mag een quilt in de wasmachine en in de droger? Lopen de kleuren niet uit? Krimpt ie? Mag ik de quilt strijken? Allemaal vragen die regelmatig langskomen. Daarom zet ik het voor jullie nog eens op een rijtje hoe ik mijn quilts was.
Allereerst kun je vrijwel elke quilt wassen, ook als die van kleding gemaakt is. Immers, de meeste kledingstukken zijn, voordat ze in een quilt belanden, al menigmaal gewassen. Wanneer ik een quilt van kleding maak, zorg ik ervoor dat de stof die voor de achterkant gebruikt wordt voorgewassen is. Verder gebruik ik een tussenvulling die niet krimpt. Hierdoor blijft de quilt na het wassen goed in model en krimpt niet.
Was de quilt op een lage temperatuur met een fijnwasmiddel, en kies een kort programma (niet inweken) op je wasmachine. En als er veel felle kleuren stof gebruikt zijn, doe ik altijd een handvol colour catcher doekjes in de wastrommel erbij. Mochten er kleurstoffen loslaten, dan vangen die doekjes dat op, en krijg je geen vervelende verkleuringen.
Drogen in de wasdroger kan in de meeste gevallen prima, maar ook hier geldt, bij lage temperatuur! Haal de quilt er dan uit als die nog niet helemaal droog is, en hang ik hem uit voor het laatste beetje drogen. Zou je de quilt nat meteen uit de wasmachine ophangen, dan is hij behoorlijk zwaar, en zou hij kunnen gaan doorhangen. Liggend drogen kan ook natuurlijk, maar ik geef zelf de voorkeur aan eerst in de droger, en dan nog vochtig uithangen. Hang je hem buiten, dan liefst niet in de felle zon.
Strijken doe ik een quilt nooit, ik vind die kleine plooitjes die langs de naden ontstaan juist heel mooi, het geeft de quilt die gebruikte fluffy "look" waar ik van hou. Maar ga je toch strijken, dan ook hier, lage temperatuur, en slechts lichtjes strijken, anders druk je al het volume uit de quilt.
Er is dus geen enkele reden om een quilt op te bergen in een plastic zak, doos of in de kast, en niet te gebruiken. Een quilt moet juist gebruikt worden, daar wordt ie vaak alleen maar mooier van en af en toe wassen gaat prima.Reacties

Geen reacties

LRB