Dutch Patches

Memory Quilts

Juli
30

Gungstol

Een paar weken terug zag ik hem langskomen, een statige Zweedse schommelstoel. We gingen er gezellig een dagje op uit en vanuit een leuk winkeltje in Vriezenveen namen we hem mee naar huis, alwaar hij een plek kreeg op onze veranda. Het was al een oudje, met de voor dit soort stoelen typerende sierschilderingen. Geen idee hoe oud precies. Wat we wel weten is dat de stoel in 1977 is gerenoveerd, want dat heeft Allan Olsen in de onderkant van de zitting gekerfd. Dat ie daarna veel gebruikt is, kon je er aan zien, maar het bleef een trotse Zweedse schoonheid. We hebben hem op zijn plek gezet, er hele avonden naar gekeken, over nagedacht, op geschommeld, en tot de conclusie gekomen dat ie toch een opknapbeurt ging krijgen. De kleur hadden we snel gevonden, een vergrijsde blauwtint mocht het worden, voor een wat zachtere uitstraling dan het originele nachtblauw. Dit type stoel werd in Zweden altijd voorzien van sierschilderwerk, en ik vond het een leuk idee om de schommelstoel ook nu weer een versiering mee te geven, maar dan eigentijdser en .... tja... eigenlijk heb ik er een beetje een Dutch Patches stoel van gemaakt. Het enige wat er nu nog aan ontbreekt is een bijpassend kussen, om nóg lekkerder te schommelen, maar dat komt vast wel goed :). Een heerlijke stoel voor een lome zomeravond, deze echte Zweedse Gungstol. Op de foto's kun je de metamorfose bekijken.


Zo vonden we hem


Met blutsen en deukjes


Gerenoveerd 1977
Zo is ie nu


Reacties

Blondie

30-07-2020 (14:27)

Lovely!

Ria

30-07-2020 (20:46)

Hee Leny, wat heb je deze schommelaar op een bijzondere manier eigen gemaakt. Apart mooi en prachtige kleur en beschildering.

LRB