Dutch Patches

Memory Quilts

Juli
29

Veel gestelde vragen

Jullie kunnen altijd bij me terecht met vragen over de quilts die ik maak, en ik probeer altijd zo duidelijk mogelijk te antwoorden. Enkele vragen komen vaak langs, dus ik dacht, laat ik ze eens op een rijtje zetten, mét antwoord natuurlijk.
-Was je de kleding eerst? Nee, ik ga er van uit dat de kleding schoon is, en eventuele vlekken of slijtage, daar snij ik omheen.
-Moet ik alles strijken? Nee hoor, veel van de kleding wordt verstevigd met een dun laagje voordat het gesneden wordt, en dan moet ik het betreffende stukje stof toch strijken. Het is natuurlijk wel fijn als de kleding een beetje netjes en verzorgd aangeleverd wordt.
-Is het gek als ik er ondergoed en pyjama’s bij doe? Nee, helemaal niet. Belangrijk is dat het kleding is waar mooie herinneringen bij horen.
-Mag ik zelf de kleur voor de rand en achterkant kiezen? Jazeker, die mag je zelf kiezen. Ik laat een paar kleurvoorstellen zien, om je te helpen in de keuze. Wel gebruik ik alleen maar stof die ik zelf ingekocht heb, omdat de stofkwaliteit van de achterkant wel belangrijk is voor een zo strak mogelijk eindresultaat.
-Welke kledingstukken kunnen niet? Het gaat dan vooral om de stof. Heel synthetisch, zodat het plakt aan het strijkijzer, heel dun en doorzichtig, of heel los gebreid breisel, dat zijn de lastige stoffen. En ik verwerk er geen trouwjurken in.
-Waarom maak je de quilts niet groter dan 1,50x2,00m ? Omdat een quilt best zwaar is, zeker als ie bijna klaar is en doorgestikt wordt, dat is best armspierenwerk, en groter betekent nog zwaarder. Daarbij past het dan ook niet meer in mijn naaimachine.
-Als ik foto’s in de quilt wil, hoe gaat dat dan? Je levert mij de foto per mail, en dan zorgen wij dat die als dat nodig is bewerkt wordt, en daarna wordt die op stof gedrukt bij een professionele drukkerij.
-En kan er een geborduurde naam op? Ja zeker! Ik laat de achterkantstof dan borduren bij een professionele borduurstudio, toevallig hetzelfde adres als de drukkerij.
-Hoe lang doe je over een quilt? Elke quilt is anders, maar normaal gesproken heb ik de quilt meestal wel af binnen 3 à 4 weken.
-Geef je ook workshops? Nee, ik heb geen workshopruimte, en maar 1 naaimachine. Maar het is wel een leuk idee, wie weet komt het er ooit nog wel eens van.
-Zal ik de vierkantjes alvast zelf knippen? NEEEEE, niet doen! Allereerst moeten veel stoffen eerst verstevigd worden, en ik knip niet, ik snij, voor een strakker resultaat. Als de vierkantjes niet allemaal precies gelijk zijn krijg je geen nette quilt.
-Wat gebeurt er met de resten van de kleding die gebruikt is? Die reststukken gaan naar de textielrecyclebak, behalve als je wilt dat ik ze voor je bewaar, dan kunnen ze weer meegenomen worden. Niet gebruikte kleding geef/stuur ik altijd terug. Ik bewaar in ieder geval helemaal niks van de kleding.
-Doe je alles zelf? Behalve de afdrukken op stof en het borduurwerk doe ik alles zelf. Dat betekent quilts maken, maar ook de website bijhouden, administratie doen, klant contacten, materialen bestellen, social media publicaties, foto’s van de quilts maken, pakketjes naar het postkantoor brengen….
-Hoe lang maak je al quilts? Ik ben in 2010 begonnen met mijn allereerste babyquiltje, alweer 13 jaar dus
-Best duur hè, zo’n quilt? Ja, het is niet goedkoop, maar dat zijn de materialen, tussenvulling, garen, versteviging, enz, ook niet. En het is vooral heel veel werk.
-Mag ik mijn quilt wassen? Ja, meestal kan dat prima. De gebruikte kleding is immers ook meestal al meerdere malen gewassen, en de tussenvulling en achterkantstof kunnen ook goed gewassen worden. De stof voor de achterkant krijgt van mij alvast een wasbeurt voordat ik de stof gebruik, om krimp te voorkomen. Als je gaat wassen, was je quilt dan kort, op een lage temperatuur, en centrifugeer op een laag toerental. Zitten er heel veel verschillende felle kleuren in de quilt, voeg dan een handvol colour catcher doekjes erbij, voor het geval de kleuren uitlopen.

Reacties

Geen reacties

LRB